Épület monitorozó rendszer tervezése és megvalósítása ZigBee környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Berényi Richárd
Elektronikai Technológia Tanszék

Diplomamunkámban energiatakarékos megoldásokat kerestem és fejlesztettem épületek energetikai monitorozásához. Az épületekben egyre több energiát használunk, sokszor jóval többet, mint amennyi indokolt lenne. A fosszilis energiahordozók csökkenésének, a fejlődő országok népességének és az energiafelhasználásának növekedésének hatására a költségek rohamos növekedésbe kezdtek. A mai generáció legfontosabb feladata egy fenntartható állapot létrehozása. Ennek egyik része a fogyasztások optimalizálása és a felhasználói szokásokhoz igazítása.

Munkám során alaposan áttanulmányoztam, hogy egy meglévő épületben milyen lehetőségeket lehet létrehozni a fogyasztás csökkentésére. Legelső lépésként az állapotok felmérése, az optimalizáláshoz szükséges paraméterek meghatározása illetve mérése a feladat. Ehhez megterveztem egy vezeték nélküli kommunikáción alapuló szenzorhálózatot, amit tetszés szerint bárhol ki lehet helyezni. A nyomtatott áramköri hordozókat Altium Designer 2009 tervezői program segítségével készítettem el. Több modulból álló rendszert hoztam létre, ahol a felhasználó tetszőlegesen cserélgetheti, illetve kombinálhatja a számára fontos alkalmazásokat. A végleges eszközöket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikai Technológiai Tanszékén gyártották le.

Végezetül egy összefoglaló tesztelési fázis következett, amely során a kialakult hibákat kijavítottam a mérőeszközöket pedig finomhangoltam a pontos értékek meghatározásához. Véleményem szerint ez az irány a piac tekintetében is tovább vihető, hiszen igény mindig van ilyen eszközökre és az alacsony előállítási költség, a könnyű kezelés és a sokrétű felhasználhatóság vonzóvá teheti a többi lehetőség között.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.