Épület villámvédelmi tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szedenik Norbert
Villamos Energetika Tanszék

2006-ban megjelent egy új nemzetközi villámvédelmi szabvány, amit az Európai Unió is elfogadott. Magyarországon 2009. február 1.-ig még érvényben volt a régi MSZ 274-es szabvány. 2009. február 1. után viszont már az új nemzetközi villámvédelmi szabványt, az MSZ EN 62305-ös szabványt kell alkalmazni, így 2009-től az építmények külső és belső villámvédelmét már e szabvány szerint kell tervezni és kialakítani.

Az MSZ 274-es szabvány több évtizedig volt érvényben hazánkban, így nehéz a szakembereknek áttérni az új szabvány használatára, főleg hogy mind terjedelemben, mind szemléletét tekintve az MSZ EN 62305 jelentősen eltér az elődjétől. Számos értelmezési kérdés merült fel az új szabvány alkalmazása során, így szükséges a szabvány részletesebb ismertetése. Ezt a feladatot megkönnyíti, ha mintapéldák villámvédelmi tervezésével mutatjuk be a szabványt.

Diplomatervezésem során ismertetem a két szabvány szerkezeti felépítését, illetve egy általam választott egészségügyi központ mindkét szabvány által elvégzett villámvédelmi tervezésével mutatom be a szabványokat. A tervezés után rámutatok a szabványok közti különbségekre, ismertetem azok előnyeit és hátrányait.

Reményeim szerint az általam elvégzett tervezés segít a szakembereknek, hogy jobban megértsék, átlássák az MSZ EN 62305-ös szabvány előírásait, és a későbbiekben is megfelelően tudják majd alkalmazni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.