Épületek energiaellátása megújuló energiaforrásokkal

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vokony István
Villamos Energetika Tanszék

A megújuló energiaforrások alkalmazása egyre terjed szerte a világon. A megújulók előnye a fosszilis energiahordozókkal szemben, hogy nincsen környezetszennyező hatásuk, viszont általában még ma is igen nagy a beruházási költségük.

A megújuló energiaforrások közül főként a napenergiával foglalkozom a dolgozatomban. Külön kitérek a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó magyar és részben európai politikai háttér bemutatására. Két dokumentummal foglalkoztam a Nemzeti Épületenergetikai Stratégiával és A Megújuló Energiaforrásokat Alkalmazó Közel Nulla Energiafogyasztású Épületek Követelményrendszerével. E tanulmányokon belül néhány dologban részletesebben is elmerültem, mint például: a nemzetközi háttér és hazai környezet összehasonlítása, a stratégia jövőképe és célrendszere, továbbá a közel nulla energiaigény definíciója, a forrás közelsége.

A következő nagy egység a napenergia. A napenergia általános ismérveivel kezdek pl. a sugárzás típusai. Külön- külön ismertetem a napkollektor és a napelem jellegzetességeit. A napenergia e két hasznosítási módját több szempont szerint jellemzem pl. veszteségek, típusok, a rendszerek fő részei. A napelemes rendszereknél még a villámvédelem és a védőkészülékek világát is érintem.

Végeztem méréseket a tanszéki napelemes rendszer segítségével. Először is a tanszéki rendszer működését majd a saját méréseket ismertetem. Egy nyári és egy téli hetet hasonlítok össze a besugárzás - hatásos teljesítmény, a páratartalom, a szélsebesség, a levegő hőmérséklete alapján. A másik mérést a tanszéki árnyékoló berendezéssel végeztem. A berendezés ötféle (6,25%; 12,5%; 25%; 50%; 63%) szűrővel és szűrő nélkül (0%) tud méréseket készíteni. Két mérést végeztem. Először minden szűrővel mértem egyet és a kapott eredményeket hasonlítottam össze. Ezután minden szűrővel kétszer mértem, az eredmények átlagát kaptam és ezt megismételtem. Ezen eredményeket is összevetettem.

Végezetül egy adott telephelyet vizsgáltam meg napelemes rendszer telepítése céljából. Meg-néztem a telephely éves fogyasztását; felbecsültem a hasznos tetőterületet, amely napelem telepítésére alkalmas lehet; kiszámoltam, hogy mennyi napelem modult lehetne telepíteni e területhez, továbbá összevetettem a költségeket és a megtérülést.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.