Épületek energiafelhasználásának valósidejű monitorozása és feldolgozása

OData támogatás
Konzulens:
Kardos Gergely
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban gyakran hangoztatott téma az emberiség egyre növekvő és túlzott energiafogyasztása, melynek mértéke sosem látott mértéket ölt. Nem meglepő tehát, hogy az intelligens otthonok tervezői is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az épületek energiafelhasználásának optimalizálására. Sorra jelennek meg a zöld energiát felhasználó megvalósítások is. A műszaki technológiák fejlődésével és a méréstechnika széleskörű elérhetőségével egyre növekszik az energiafelhasználást optimalizáló módszerek megjelenése, egyre kiforrottabb stratégiák alkalmazásával.

Jelen diploma keretein belül egy intelligens lakóépület energiafelhasználási adatainak kinyerése és azok strukturált archiválása a cél, melynek elemzésével optimálisabb energiafogyasztási stratégia alakítható ki. Bemutatásra kerül a naplózással kapcsolatos minden szempont, melyek megfontolása elengedhetetlen a hasznosítható archívumok létrehozásához.

A lakóépület energiafogyasztásával kapcsolatos naplózás mellett jelen diploma részét képzi egy vizuális felület kialakítása is, melyen a fűtési rendszer adatai monitorozhatóak, ezzel egy komplex monitoring rendszert megvalósítva.

A diploma első felében az alkalmazott KNX szabvány és eszközök bemutatása is helyet kapott.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.