Épületen belüli helymeghatározás

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szabó Sándor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Szakdolgozatomban megvizsgálom a helymeghatározó rendszerek kialakulását, egészen a szextánst leváltó technológiától kezdve. Bemutatom a repülőgépek rádiónavigációját, az OMEGA rendszert, mely az interferáló jelek fázisegyezését használva segítette a hajózók életét. Ezt követően megvizsgálom a műholdas TRANSIT rendszer előnyeit és hátrányait majd rátérek a széleskörűen ismert NAVSTAR GPS ismertetésére.

Épületen belüli megoldások közül a különböző rádiós adatok alapján működő megoldásokra térek ki – ilyen a rádiótelefon hálózat, a WiFi illetve a Bluetooth jelek alapján működő lokalizáció. Szentelek néhány oldalt a műholdas megoldások földi alkalmazására is, ahol az űreszközök funkcióit a környezetünkben hozzák létre. Alternatív technológiák után kutatva sorra veszem az RFID illetve NFC által megvalósítható pozícionálást, a tehetetlenségi navigációt, a check-int, melyet tetszés szerint lehet támogatni NFC-s rádiós illetve vizuális 2D vonalkód-leolvasással. Szót ejtek még a képfeldolgozás alapú tájékozódásról, tulajdonképpen mesterséges látásról is. Végezetül egy multiplatformos megoldásról, a hanghullám alapú helymeghatározásról írok.

Gyakorlati megvalósításnál sorra vettem a felmerülő technológiákat és végül a mobilcellán és Wi-Fi-n alapuló megoldás mellett döntöttem, mely demonstrálására egy Android platformon futó programot készítettem el. Ezek mellett az Android platformon elérhető Google Maps programot részletesen teszteltem és méréseket végeztem vele, valamint összehasonlítottam az iPhone illetve BlackBerry rendszereken tapasztaltakkal. A szoftverem fejlesztését tovább folytattam, és a pozíció javítására hanghullámok elemzését valósítottam meg: a mikrofon jelének Fourier-transzformáltját vizsgálva megállapítom a legnagyobb energiájú jel frekvenciáját.

Végezetül összefoglaltam a tapasztalataimat, felsoroltam a különböző megoldások előnyeit és hátrányait, valamint javaslatot tettem a továbbfejlesztési lehetőségekre.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.