Épületen belüli navigációs rendszer

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Benesóczky Zoltán
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Napjainkban helymeghatározási feladatokra a legelterjedtebb megoldás GPS használata. A technológia széles körben elérhető, minden újabb telefonban megtalálható funkció. A rendszer problémája, hogy épületen belül, annak árnyékolása miatt használhatatlanul pontatlanná válik. E dolgozat célkitűzése egy olyan épületen belül is működő helyzetmeghatározó rendszer megtervezése és implementálása, amely egyetlen okostelefonnal használható. További kritérium, hogy egy párhuzamosan készülő navigációs alkalmazásba integrálható legyen. A komplett rendszer célja, hogy egy célpont kiválasztásával az aktuális lokációtól kiindulva tervezze meg az oda vezető legrövidebb utat, közben pedig folyamatosan kövesse nyomon a felhasználó mozgását. Célpontként legyen megadható egy szoba, fejlesztői csapat, vagy akár egy nyomtató.

A dolgozatban először a lehetséges épületen belüli helymeghatározási technológiákat vizsgálom meg, majd a megvalósítandó rendszer igényeihez mérten kiválasztom a számomra optimálist. A technológia után a helymeghatározásra használható matematikai megoldásokat összegzem.

A technológiák ismertetése és kiválasztása után megtervezem a prototípus rendszert. Itt kitérve a korábban említett navigációs alkalmazásra, valamint a helyzetmeghatározó rendszer részletes működési logikájára. Ezt követően a megvalósítandó szoftverkomponensek tervezése látható, a végleges prototípusalkalmazás felé vezető út minden fontosabb mérföldköveire kitérve. Bemutatom az elkészült rendszerek mérési eredményeit, azokat részletesen kiértékelve. Végezetül az elkészült rendszerben levő továbbfejlesztési lehetőségeket tárom fel.

A dolgozat témájául szolgáló feladat az SAP Hungary Kft. Smart Office programjának részét képezi.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.