Erbiummal szennyezett szálerősítők tranzienseinek vizsgálata dinamikusan konfigurálható optikai hálózatokban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Heszberger Zalán Tamás
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az optikai hálózatok alkalmazhatóságában nagy előrelépést jelentett az 1991-ben megjelenő Erbiummal szennyezett szálerősítő (EDFA), mely az optikai jelet optikai tartományban képes nagymértékben erősíteni. Ezzel elérhetővé vált a nagytávolságú, gyors, optikailag átlátszó hálózatok kialakítása.

A fokozódó sávszélességigény egy új megoldáshoz vezetett, amely ugyanazon optikai szálon hullámhosszosztásos (WDM) rendszerrel több csatorna átvitelét tette lehetővé. Az EDFA tulajdonságai alapján egyik legkedvezőbb erősítő a WDM rendszerekhez, ma a legelterjedtebb optikai erősítő.

A hálózatok fejlődésének következő mérföldköve a dinamikus konfigurálhatóság megvalósítása, melynek egy lényeges kérdése az EDFA viselkedése időben változó peremfeltételek mellett.

Szakdolgozatom célja az EDFA tranzienseinek vizsgálata és tervezési szabályok megfogalmazása az EDFA viselkedését befolyásoló konfigurációkra.

Az EDFA tranzienseit számítógépes szimulációkkal elemzem különböző munkaponti beállítások mellett VPItransmissionMaker™ Optical Systems szoftver segítségével. A kapott eredmények alapján megadom a dinamikus alkalmazáshoz javasolt korlátozásokat, melyek használatával a teljesítményingadozások adott korlátok közt tarthatóak.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.