Ergonomikus fájlkezelő alkalmazás fejlesztése .NET platformon

OData támogatás
Konzulens:
Albert István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A személyi számítógépek felhasználóinak körében népszerűek a kétpaneles fájlkezelő alkalmazások, melyekkel hatékonyan kezelhetőek helyi és akár távoli fájlrendszerek. A dolgozat egy ilyen fájlkezelő fejlesztésének egy részét dokumentálja. A Commander.NET fejlesztése egy szemeszterrel korábban kezdődött tanszéki csapatmunka keretében, és júniusra egy már működőképes váz jött létre. A diplomaterv feladatom ezen alkalmazás továbbfejlesztése.

A Commander.NET egy windowsos fájlkezelő alkalmazás, mely a .NET, MEF és WPF technológiákat használja, és egy erősen plugin-központú megközelítéssel bír. Egyik fő célkitűzése, hogy egyszerűen lehessen hozzá funkciókban gazdag bővítményeket készíteni, melyek meg tudják oldani egy-egy helyi vagy távoli fájlrendszer kezelését. Az olvasó megismerheti, milyen akadályok vetődnek fel a fejlesztői oldalon, ha az alkalmazás működésének jelentős részét olyan külső bővítményekre kell bízni, melyeket külső fejlesztők fognak elkészíteni.

A diplomatervben ismertetem, hogyan működik a Windows beépített fájlkezelője, és bemutatom, hogyan készítettem olyan bővítményt a Commander.NET alkalmazáshoz, amely szintén a helyi fájlrendszer kezelését oldja meg.

Az ergonomikus kezelőfelület fejlesztése szintén fontos része volt a munkámnak. A dolgozat elején több népszerű fájlkezelő alkalmazást megvizsgálok ilyen nézőpontból. Az olvasható végigkövetheti, ahogy a Commander.NET alkalmazást több kényelmes használatot biztosító funkcióval bővítem, a plugin alapú gondolkodást végig szem előtt tartva.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.