Ergonomikus mobil alkalmazás szélsőséges kijelzőméretekre

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A technológia gyors fejlődése révén sorra jelennek meg érdekesebbnél érdekesebb mobil eszközök. Az ilyen készülékeket megcélzó platformok közül az Android töretlen népszerűségnek örvend. A nagy eszköz-választék hátulütője azonban, hogy a platformra készült alkalmazásokat szinte lehetetlen minden készüléken tesztelni. A fő probléma a képernyőméretek fragmentáltságából adódik: a felhasználói felületek különböző méretben jelennek meg, ami használhatóság szempontjából később sok problémát okoz.

Szakdolgozatom fő témája éppen ezért a különböző méretű képernyők kezelése Android platformon. Részletesen ismertetésre kerülnek a szélsőséges képernyőméretekből adódó problémák, és a platform által nyújtott lehetőségek ezek kivédésére. A megoldások használatára a való életből, ténylegesen létező készülékek alkalmazásain keresztül mutatok példákat. Az alkalmazások vizsgálata során számos "best practice" mintát mutatok be, melyek használatával programunk megjelenése ergonómikusabbá varázsolható.

Az így szerzett tapasztalatokat egy mintaprogram tervezése és megvalósítása közben a gyakorlatban is bemutatom. A tervezés az UML gazdag eszközkészletét használva történik, magas absztrakciós szinten, melynek eredményeként a terv alapján könnyedén implementálható a mintaalkalmazás tetszőleges platformra. A megvalósítás során pedig már Android függő komponensek használatával születik meg az alkalmazás, mely szélsőséges méretű kijelzőket is támogat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.