Érhálózat detektálása mellkas tomoszintézis felvételeknél

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Horváth Gábor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A szakdolgozat célja egy digitális mellkas tomoszintézis (DTS) felvételeknél alkalmazható érkiemelő eljárás készítése. Az érhálózat kiemelésének segítségével próbálunk mellkasi területen található elváltozásokat detektálni. Az érhálózat kiemelésének indokoltsága, hogy a felvételeken sokszor a foltszerű elváltozásokhoz hasonlóan jelennek meg bizonyos erek. Így ezeknek a képi struktúráknak a megkülönböztetése kulcsfontosságú.

A módszer fantom érhálózatról készült tomoszintézis felvételeken kerül kidolgozásra. Az érfantomok használatának oka, hogy könnyebben kivehető rajtuk az érrendszer, mint a valós páciensekről készült DTS képeken. Ezért ha az elkészített eljárás már ezeken a képeken sem hoz biztató eredményt, akkor valószínűleg a valódi DTS felvételeken sem fog. A dolgozat során bemutatásra kerülnek a kidolgozott eljárások és algoritmusok, amelyek segítségével kiemeltük az érrendszert. Majd a létrehozott eljárás segítségével próbáljuk felülbírálni egy elváltozásokat kereső program eredményeit. Ezek a fantomképek csak az érrendszert ábrázolják, és nem tartalmaznak elváltozásokat. Így a foltkereső minél több bejelöléséről kéne belátni, hogy hamis pozitív.

Mivel a fantomképek nem tartalmaznak elváltozásokat, ezért a valós elváltozásokra hasonlító mesterséges foltokkal ellátott fantomképeket is használunk, hogy az ilyen esetekben is vizsgálhassuk a létrehozott érkiemelő eljárás eredményét.

A dolgozat végén megvizsgáljuk az eljárás valós DTS felvételeken adott eredményeit is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.