Érintőképernyős vezérlőegység fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az ipar területén nagyon sokféle vezérlőegység áll a felhasználók rendelkezésére. Egyre növekszik az igény, hogy összetettebb visszajelzéseket is meg tudjon jeleníteni a felhasználó. Fontos szempont a számítógéppel és más rendszerekkel való kommunikáció megvalósítása is. A feladat során egy olyan érintőképernyős vezérlőegység fejlesztése kezdődött meg, mely megfelel az előzőekben leírtaknak. A kialakítás során fontos szempont volt, hogy könnyen kezelhető legyen és komplex feladatokat is egyszerűen meg lehessen vele oldani. Az egyszerű használat érdekében az egység helyileg programozható, ami növeli a rugalmasságát. A technikai szempontok mellett a költséghatékonyság is fontos volt.

Az elkészült egység egy kétéves fejlesztés eredménye. A dokumentumban bemutatásra kerülnek a fejlesztés különböző fázisai és részfolyamatai.

Az első fejezet a feladat bővebb bemutatását tartalmazza. Ismerteti a megtervezendő eszköz felépítését, tervezési követelményeket és a fejlesztés jelenlegi állapotát.

A második fejezet a kidolgozott programozási nyelvet mutatja be. Ismerteti az utasításokat és a hozzájuk tartozó paramétereket. A beépített programmodulok használatára is kitér.

A harmadik fejezet az elkészített eszköz felépítését ismerteti blokkvázlat szintjén. Bemutatja ez egyes modulok főbb funkcióit, feladatait, ismerteti a főbb hardveres részegységeket az egyes modulokon. A fejezet a modulok közti kapcsolat leírását is tartalmazza.

A negyedik fejezet a tervek alapján elkészített modulok felépítését ismerteti és bemutatja a tesztelési eredményeket.

Az ötödik fejezet ismerteti a vezérlőprogramok felépítését és működését.

A hatodik fejezet az eszköz használati utasítását tartalmazza. Bemutatja, hogy hogyan lehet egy egyszerű programot írni, a funkcióblokkok használatát és a merkerek kezelését.

A hetedik fejezet bemutatja a továbbfejlesztési lehetőségeket.

A Függelék tartalmazza a programozási segédletet és a kapcsolási rajzokat a prototípushoz.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.