Érintős Rubik-kocka továbbfejlesztése hallgatói felhasználási célokra

OData támogatás
Konzulens:
Erdős Csanád Gergely
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A szakdolgozatomban az önálló laboratórium során megtervezett érintős Rubik-kocka továbbfejlesztését és átalakítását mutatom be. A feladat célja, hogy az elkészült eszközben rejlő lehetőségeket kihasználva, az egyetem további hallagatói számára is jól használható fejlesztőeszközként szolgáljon. Segítségével magasabb szinten kipróbálhatják a beágyazott szoftverfejlesztést, egy számos funkciót biztosító platformon.

Az önálló laboratórium során elkészült eszköz képes volt a játék aktuális állásnak kijelzésére, egyszerű gesztusok érzékelésére és az azok által kiváltott forgatások elvégzésére. Ebben a verzióban azonban még nem voltak különböző szenzorok, kommunikációs interfészek és nem volt lehetőség bootloaderes firmware frissítésre.

Munkám során a végleges rendszerterv megalkotását követően megterveztem az oldallapokként szolgáló NYÁK-ok javított változatát, illetve a vezérlőpanel új funkciókat ellátó, teljesen megváltozott verzióját. A NYÁK-ok gyártása alatt elkészítettem az oldallapok jól használható kommunikációs interfészét megvalósító, letisztázott firmware-ét és ennek használatáról szóló fejlesztői dokumentációt.

A NYÁK-ok megérkezését követően a szükséges utómunkák és forrasztások elvégzése után hozzá láttam a vezérlőpanel firmware-ének megírásához. Itt először a bootloaderrel kezdtem a további fejlesztések megkönnyítése céljából. Ezt követően láttam hozzá a vezérlő firmware megírásához és párhuzamosan ennek felhasználói dokumentációjának elkészítéséhez.

A fejlesztési idő végére egy jól használható eszközt sikerült elkészíteni, mely sok szempontból praktikusan alkalmazható hallgatók különböző elképzeléseinek megvalósításához. A kialakítás révén nemcsak egybefüggő kockaként lehet rá programokat írni, hanem az oldallapok külön-külön egyszerű érintő kijelzőként is felhasználhatók.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.