Erőforrás allokációs algoritmus fejlesztése IaaS cloud rendszerekhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szikora Béla
Elektronikai Technológia Tanszék

A Szakdolgozatomban az informatika egy viszonylag új ágával, a cloud computinggal foglalkoztam. A cloud computing fő célkitűzése bárhonnan elérhető számítási erőforrások szolgáltatása az ügyfelek számára, legyen az egy szoftver, fejlesztői környezet, vagy teljes számítógépes infrastruktúra. Mivel a cloud computing az IT egy folyamatosan fejlődő ága, számos fejlesztési lehetőség áll az informatikusok rendelkezésére. Egy ilyen továbbfejlődési irány, az ütemezés javítása.

Feladatom egy olyan erőforrás allokációs algoritmus fejlesztése volt, amely a jelenlegi open source Infrastructure as a Service (IaaS) cloudokban megvalósított ütemezőknél bizonyíthatóan jobb működést produkál.

Ehhez első lépésként megismerkedtem a cloud computing alapfogalmaival és a piacon jelenleg fellelhető cloud computing megoldásokkal. A következő lépés a vizsgált cloud szolgáltatók erőforrás allokációs algoritmusainak összehasonlítása volt, gyorsaság, költséghatékonyság és terheléselosztás szempontjából. A vizsgálat során hamar kiderült, hogy a jelenlegi open source cloudokban nincs kiforrott allokációs algoritmus, a legtöbbjükben egyszerű véletlen választás alapján dönt az ütemező.

Mivel feladatom egy konkrét rendszerbe történő implementáció volt, egy olyan cloud computing megoldást választottam tesztkörnyezetként, amely viszonylag szabad kezet ad a fejlesztők számára az ütemezés testre szabásához. A választásom a CloudStack rendszerére esett.

A CloudStack telepítése és konfigurálása után, Java nyelven elkészítettem az algoritmusokat, majd összehasonlítottam azok hatékonyságát az eredetileg rendszerbe integrált metódusokkal. A tesztelés során kiderült, hogy valóban lehetséges a meglévőknél hatékonyabb erőforrás allokációs algoritmusokat előállítani.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.