Erőforrás elosztási stratégia több rádiós interfészt kezelő mobil hálózatokban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Imre Sándor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Az új digitális technológiák és az új nagyfelbontású médiaformátumok hatására a vég-felhasználók sávszélességigénye folyamatosan nő. Bár a helyhez kötött felhasználók elsősorban még különféle vezetékes hozzáférési hálózatokat használnak, de a technológiailag egyre fejlettebb vezeték nélküli hálózatok szintén közel kerülnek ennek az igénynek a kielégítéshez, miközben természetes monopóliumuk van a mozgásban lévő fel-használók kiszolgálásában.

A legújabb, ötödik generációs mobilhálózatok szabványosítása jelenleg is folyik, ezalatt a mobilszolgáltatók már készülnek a 2018 végétől tervezett üzleti és lakossági használatra. Itt az első elérhető kereskedelmi szolgáltatás várhatóan a fejlett mobil szélessáv (enhanced Mobile Broadband) lesz. Ezek az új mobilhálózatok kezdetben párhuzamosan létezni fognak a korábbi generációs hálózatokkal, ami felveti a létjogosultságát olyan rádióserőforrás-kiosztási stratégiáknak, amik képesek többszörös mobil hozzáférési hálózatok kezelésére.

Jelen munkában egy olyan esetet vizsgáltam, ahol elővárosi környezetben párhuzamosan telepített 4G és 5G hálózatok vannak jelen. A fontosabb eredmények között van egy ilyen környezet modellezése és ennek szimulálása Java programozási nyelven. Továbbá eredmény még egy olyan irányultságokat figyelembe vevő erőforrás-kiosztási stratégia, ami kihasználja az 5G rádiós interfészen használható vivő-aggregáció és masszív-MIMO-n keresztül történő rádiónyaláb-formálási technológiákat a maximális felhasználó kiszolgálás érdekében.

Végül pedig a szimuláción keresztül a stratégia hatékonyságát összevetettem egy nemtriviális stratégiával, amiből az irányultságokat figyelembe vevő elemek hiányoznak.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.