Erőművi elszámolási mérés kialakítási folyamatának bemutatása, elemzése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ladányi József
Villamos Energetika Tanszék

Az erőművi elszámolás-mérési telepítési folyamatok hatékony kivitelezése szükséges a teljes magyar villamosenergia iparág zökkenőmentes működéséhez. A témával foglalkozni aktuális, kiemelt közérdek. A hálózati csatlakozási folyamat során kialakított elszámolási méréseket olyan eszközökből kell felépíteni, melyek időtállóak. Az ezekből leolvasott, begyűjtött, hitelesített mérési adatok kulcsfontosságúak a MAVIR és a piaci szereplők számára, hiszen az árbevételük döntő hányada ezen alapul. A feldolgozott elszámolási mérési adatok felhasználásával számol el valamennyi rendszerhasználó, a mérlegkörök, a kereskedelmi és hálózati engedélyesek és a termelők.

A szakdolgozatomban kiemeltem a főbb telepítési eljárásokat, ismertettem a kötelezően betartandó telepítések végrehajtását szabályzó jogi környezetet, amely engedélyezteti és bírálja a bejövő kérelmeket. Az azonosítási módszerek kialakítása, a kalkulációk során használt protokollok mellett a műszaki háttérről és az üzembehelyezési folyamatól is írok.

A rendszernek az integrálhatóságot kell biztosítania. Ezért minden Magyarországon történő mérőeszköznek, mérési tevékenységnek a hálózati engedélyesek rendszerével kompatibilisnek kell lennie. A műszaki feltételek meghatározásával egy a jövőbeli feladatok elvégzéséhez folyamatosan fejleszthető metódus alakítható ki. Szakdolgozatomban ezért mutatom be az erőművek elszámolási mérés kialakításának folyamatát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.