Erőművi kapacitásfejlesztések vizsgálata energiatárolók alkalmazásával

OData támogatás
Konzulens:
Sőrés Péter Márk
Villamos Energetika Tanszék

A magyar villamosenergia-ipar jelentős változások előtt áll. Az iparág legfontosabb feladata a fogyasztók maradéktalan, szünetmentes kiszolgálása és megfelelő minőségű villamosenergia biztosítása, a lehető legalacsonyabb környezeti terheléssel. Erőműparkunk nagy része elavult, elöregedett, leállítás előtt áll. Ezen erőműveket mindenképpen szükséges pótolni, valamint az energiaimport, ezáltal a többi országtól való függőségünk visszaszorításának érdekében szükséges új erőművek telepítése is. A jelenlegi, bizonytalan energiapolitikai helyzet és a befektetők hajlandóságának csökkenése bizonytalan, kiszámíthatatlan jövőképet fest.

Szakdolgozatomban feltérképezem a jelenlegi magyarországi erőműpark állapotát és tulajdonságait, valamint az energiapiaci helyzet által adott fejlesztési tendenciákat. Ismertetek néhány olyan kutatást, amelyek megjósolják a középtávú energiaellátási stratégiákat.

A későbbi fejezetekben az energiapiac problémáira reagálok feltételezett energetikai szcenáriók mentén, azok termelésre gyakorolt hatásainak modellezésével. Egyik legfontosabb fejlesztési elem az energiatárolók alkalmazása, amelyekkel a csúcsterheléskor fellépő igények a termelői oldalon csökkenthetőek. A feltételezett beruházások utáni helyzetben az energiatárolókkal kapcsolatos fejlesztések várható hatásainak elemzését és korábbi helyzettel való összehasonlítását végzem el.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.