Erőművi kapacitásfejlesztések vizsgálata a magyar villamosenergia-rendszerben

OData támogatás
Konzulens:
Sőrés Péter Márk
Villamos Energetika Tanszék

Magyarország komoly kihívásokkal néz szembe a következő években, ha biztosítani szeretné a fogyasztói villamosenergia-igények folyamatos és biztonságos ellátását. A hazai termelést biztosító erőműpark állapota elavult, a termelő egységek többsége a kivonás kapujában áll. A beépített termelői kapacitás jelentős mértékű növelésére lenne szükség növekvő importfüggőségünk leküzdésére, azonban a jelenlegi bizonytalan energiapolitikai helyzet és az egyre csökkenő beruházási kedv együttes hatása kiszámíthatatlan jövőképet eredményez.

Dolgozatom első felében arra keresek választ, hogy az aktuális energiapiaci állapot hogyan befolyásolja hazánk villamosenergia-termelői rendszerének fejlesztési tendenciáit. Ismertetem az energiarendszerünk legfontosabb tulajdonságait, bemutatom az erőműparkunk összetételét és annak állapotát, valamint néhány olyan kutatást is,melyek igyekszenek utat az energiaellátás kérdéseiben következő évtizedekre.

Szakdolgozatom második részében az előzőekben kifejtett problémákra igyekszek saját válaszokat találni lehetséges jövőbeli energiapiaci helyzetek felállításával, és azok energiatermelésre gyakorolt hatásainak modellezésével. Egy általános modell mellett a szélsőséges földgáz árak, és a megújulók terjesztését elősegítő energiapolitikai döntések várható hatásait vizsgálom az erőmű beruházásokra, és az így kialakult energiamixek elemzését és összehasonlítását végzem el.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.