Erőművi termelésirányító és végrehajtó rendszer PLC vezérlésének fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az ország egyik legnagyobb hőerőművében felújításra került az eddig használt termelésirányító és végrehajtó rendszer, hardver és szoftver szinten egyaránt. Ennek a rendkívül komplex és időigényes feladatnak a megvalósításába kapcsolódtam be a Gamma Digital Kft. megbízásából.

A rendszer vezérlése Siemens alapú hardveren (PLC) és szoftvereken (WinCC) nyugszik, és több szintre osztható. A rendszer része egy valós idejű adatgyűjtő rendszer, és a részegységek közötti kommunikációt megvalósító hálózatok.

A vezérlést összesen négy Siemens S7 típusú PLC végzi, a szakdolgozatban részletesen bemutatásra kerülnek a vezérelt folyamatok. A folyamatok felügyeletét virtuális gépeken futó WinCC alkalmazások (szerver és kliensek) végzik. A rendszer kiegészül egy Microsoft SQL adatbázissal, ahová minden adat mentésre kerül. A kommunikáció az eszközök között több csatornán zajlik, ezeket is röviden ismertetem.

A szakdolgozatom elején röviden kifejtem, hogy miért a PLC az ideális választás egy ipari vezérlőrendszerhez, majd bemutatom a Siemens PLC alapú rendszer szoftver és hardver tervezési irányelveit.

Ismertetem az erőművi rendszer vezérlőrendszerét, itt is a PLC-k feladatait kiemelve, és bemutatom a megvalósítandó funkciókat. Ezután rátérek a konkrét feladatomra, ami a mérlegelési és regisztrációs eljárás változtatását jelenti ebben az új rendszerben.

A dolgozat végén a rendszer tesztelése és beüzemelése során alkalmazott eljárásokat mutatom be, végül összefoglalom az elért eredményeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.