Értéknövelt szolgáltatások tervezése elektronikus üzenőfalhoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vida Rolland
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A dolgozat célja egy Virtual Post-it nevű üzenetküldő rendszer továbbfejlesztése. A Virtual Post-it a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Mobil Innovációs Központ közös fejlesztése, melynek tervezésében és elkészítésében én is aktívan részt vettem. A Virtual Post-it egy Maemo platformot futtató mobil eszközökre készített program, mely segítségével Bluetooth technológiát használva a közelben lévő felhasználók mobilkészülékeik alapján azonosíthatóak, és helyfüggő szöveges vagy multimédiás üzeneteket küldhetnek egymásnak. A program rendelkezik egy PyGTK alapú, érintő kijelzőn használható grafikus felülettel, melyen szintén elolvashatóak, illetve megtekinthetőek az üzenetek.

Diplomám első részében kitekintést adok az intelligens irodai rendszerek és a helyfüggő szolgáltatások témaköreiben, bemutatva pár kapcsolódó projektet. Ezután részletesen körüljárom a Virtual Post-it projektet, annak felhasználási módjait, majd megmutatom, mely részei szorultak fejlesztésre.

Feladatom a feltárt fejlesztési lehetőségek közül négy új funkció tervezését és megvalósítását foglalta magában, ezt tárgyalom a második részben. Elsőként a Virtual Post-it adattárolási rendszerét cseréltem le. Ehhez SQL alapú adatbázisokat használtam. Megterveztem – a jövőbeli bővítési lehetőségeket is figyelembe véve – az adatbázis modellt, majd a meglévő programot módosítottam, hogy képes legyen az adatbázisból működni. Mindehhez igénybe vettem a Django framework szolgáltatásait, bemutatva annak előnyeit.

Az üzenetküldő rendszer hasznosabbá tételéhez egy új, Django alapú webes felületet készítettem, mely lehetővé teszi üzenetek kezelését távolról, egy webböngésző program segítségével. A felületet kiegészítettem egy modern adminisztrációs oldallal, ahol könnyedén módosíthatóak a felhasználók adatai és jogosultságaik.

Foglalkoztam több Virtual Post-it eszköz együttműködésének problémáival is, illetve az üzenetek lokális és hálózaton keresztül történő tárolásának lehetőségével. Létrehoztam azt a szoftverkörnyezetet, mellyel a távoli tárolás hatékonyan megvalósítható.

Kiegészítettem a rendszert egy olyan új funkcióval, amely vészhelyzetek esetén a menekülési útvonal kijelzésére, vagy akár reklámok megjelenítésére szolgálhat. Ehhez saját HTTP-re épülő hálózati protokollt mutatok be. Több szempont szerint értékelem a protokoll különböző alternatíváit és a tervezés során hozott döntéseket.

Dolgozatom végén bemutatok néhány példát, ahol a Virtual Post-it hasznosnak bizonyulhat a mindennapi életben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.