Értékszerkesztő motor TTCN-3 nyelvhez

OData támogatás
Konzulens:
Ziegler Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban igény, hogy egy infokommunikációs termék alapos tesztelésen essen át, mielőtt a piacra kerül. Fontos megvizsgálni, hogy a termék követi-e a rá vonatkozó szabványokat, ugyanis ennek hiányában nem lenne képes kommunikálni más eszközökkel.

Az tesztelésnek különböző módszerei, illetve fázisai vannak. Diplomamunkám első felében kifejtem ezeket, valamint rövid leírást adok a TTCN-3 tesztleíró nyelvről. A nyelv sajátosságai közül főleg az abban található típusokra helyezem a hangsúlyt. Ez azért fontos számomra, mivel a diplomamunkám célja egy grafikus értékszerkesztő létrehozása, mely a tesztelő programokhoz használt konfigurációs fájlok paramétereinek kezelését teszi lehetővé felhasználóbarát, grafikus módon.

A diplomamunkámban sikerült ezen grafikus értékszerkesztő egy kezdeti változatát Java nyelven implementálnom. Ennek keretén belül kidolgoztam a programhoz tartozó adatbázist, illetve egy szövegértelmező segítségével sikeresen megalkottam egy módszert a konfigurációs fájlok kezelésére, feldolgozására. A TTCN-3 nyelvben található típusokat, illetve értékeket kibővítettem, mely során a felhasználónak sokfajta funkciót biztosítottam az értékszerkesztőben. A szerkesztés és az adatbázisba mentés mellett az értékek fájlba írását is megvalósítottam. A működés, prezentáláshoz egy kezdetleges felhasználói felületet is készítettem, illetve létrehoztam egy adatstruktúrát, mely a későbbi felület fejlesztését könnyíti meg.

Végezetül összeszedtem a program hiányosságait, illetve a továbbfejlesztési lehetőségeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.