Érzékelő fejlesztése az ovulációs ciklus Point-of-Care elvű nyomonkövetésére

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ender Ferenc
Elektronikus Eszközök Tanszéke

Szakdolgozatom során egy ovuláció előrejelző készülék tervezési lépéseit és megvalósítását mutatom be. A tervezés során elvárás volt a relatív kis költségű megvalósítás, a mérési pontosságának szem előtt tartása és az ergonómiai szempontok figyelembe vétele.

Irodalomkutatásomban beszámolok az ovulációs ciklus élettani hátteréről, és bemutatom a ciklus fázisának meghatározása szempontjából releváns élettani paramétereket, lehetséges méréstechnikáját. Ismertetem a már létező ovuláció előrejelző készülékeket, kiemelve a vaginális testhőmérséklet mérésre alkalmas eszközöket, majd összehasonlítom ezeket különböző szempontok alapján.

Bemutatom a mérő eszköz rendszertervét és a szenzoregység megvalósítását. Részletesen ismertetem a szenzoregységet működtető program forráskódját, valamint a mérő szondában és az azon kívül található PCB tervezését. A szonda prototípusának megvalósításánál ismertetem az alkalmazott PDMS technológiát és a PC oldali alkalmazást. A Labview-ban írt kommunikációs és adatrögzítő szoftver egyben ki is értékeli a beérkező adatcsomagokat, és valósidőben meg is jeleníti azokat grafikusan.

In-vitro karakterizáltam a szenzor egységet, elkészítettem az eszköz FloTHERM modelljét és szimulációval validáltam a termikus tranziens mérési eredményeket. Meghatároztam az eszköz domináns termikus időállandóját, amely segítségével megadtam a valós alkalmazásban már garantáltan kielégítő pontosságot adó mérési időt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.