Érzékenységi számítások megvalósítása biológiai hálózatokban

OData támogatás
Konzulens:
Suba Gergely
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Élő sejtek működésének megismerése során aktív kutatás részét képzi, hogy hogyan lehet a sejt belső folyamatokait minél pontosabban modellezni – például hálózatok segítségével. Ezen a téren a biológiai ismereteink egyáltalán nem mondhatók teljesnek, ezért érdemes különböző mérnöki módszereket bevetni ezeknek a feltérképezésére, megértésére.

A kutatói munkálatot és a megértést nagyban elősegítheti, ha képesek vagyunk bizonyos változásokra a biológiai hálózatunk érzékenységét vizsgálnunk. A szakdolgozatom keretén belül erre a problémára keresek a gyakorlatban jól használható megoldást, aminek a segítségével a már meglévő Turbine hálózatszimulációs rendszerben megvalósíthatóvá válik érzékenységi számítások végzése.

A dolgozat kitér többek között a keretrendszer ismertetésére, a különböző számítástechnológiai megoldásokra, amikkel nagyméretű hálózatokban hatékonyan lehet megvalósítani gradiens számításokat, hogy egy hálózat pillanatnyi állapotáról és változtatásokra adott reakciójáról minél pontosabb képet kaphassunk.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.