Érzelemdetektálás magyar nyelvű Twitter üzenetekben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovács Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban az internet rengeteg lehetőséget kínál arra, hogy az emberek megosszák másokkal véleményüket, érzéseiket különböző termékekről, szolgáltatásokról, hírekről stb. Mivel az emberek kölcsönösen befolyásolják egymást véleményeikkel, igen hasznos lehet, ha az így keletkező nagy mennyiségű szöveges dokumentumból sikerülne a véleményeket automatikusan összegyűjteni, elemezni, számszerűen értékelni vagy osztályokba sorolni.

A szakdolgozat – az érzelemdetektálás területének áttekintését követően – egy érzelemdetektáló alkalmazás tervezését, implementálását és tesztelését mutatja be. Az érzelemdetektálás fő feladata, hogy egy meghatározott témára vonatkozó szöveges dokumentumok alapján felderítse a dokumentumok íróinak érzelmeit, véleményét a témával kapcsolatban. Az érzelemdetektálás során természetes nyelven írt dokumentumokat dolgozunk fel és értelmezünk, így komoly nehézségeket okoz a választékos megfogalmazású szövegek, az árnyalt, körmönfont, irónikus leírások helyes értelmezése. Az érzelemdetektálás részfeladatainak megoldásához gyakran szükség van adatbányászati, természetes nyelv feldolgozási vagy gépi tanulást igénylő folyamatok alkalmazására.

A dolgozatban leírt alkalmazás a saját adatbázisában található, magyar nyelvű Twitter-üzeneteken végez érzelemdetektálást. A felhasználó egy keresési kifejezés megadásával egy adott témához kapcsolódó üzenetekre szűkítheti az értekélésre kerülő üzenetek halmazát. Az alkalmazás minden értékelt üzenethez rendel egy-egy egész számot a [-100,+100] intervallumról, mely az író érzelmeit, véleményét hivatott tükrözni. A skálán a -100 a legnegatívabb, a +100 a legpozitívabb véleményt jelenti, míg a 0 a semleges véleményt reprezentálja, így a 0-ás érték két esetet tükrözhet: az üzenet nem tartalmaz szubjektív elemeket vagy az üzenet írója közömbös véleménnyel rendelkezik az adott témáról.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.