Esemény előrejelzés szenzorhálózatokban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vida Rolland
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az elektronika, a vezeték nélküli kommunikáció és a digitális rendszerek fejlődésével napjainkra lehetőség nyílt költséghatékony, kis fogyasztású, multifunkcionális szenzorok előállítására. Ezeknek a kisméretű szenzoroknak köszönhetően, melyek érzékelő, adatfeldolgozó és adattovábbító komponensekből állnak, születhetett meg az ötlete egy olyan szenzorhálózatnak, mely nagyszámú szenzorcsomópont összehangolt munkáján alapul. Ezen hálózatok nagyszámú független (autonóm) intelligens érzékelőből állnak, mely érzékelők valamilyen közös mérési feladat megoldását elosztott módon valósítják meg. Az elosztott működés oka a legtöbb esetben az, hogy a fizikai rendszer, melyet mérni vagy befolyásolni szeretnénk, térbeli kiterjedése nem teszi lehetővé, hogy egyetlen központi eszközzel valósítsuk meg a feladatot.

A dolgozatomban szeretném bemutatni ezen hálózatok egy érdekes felhasználását, az esemény-előrejelzést, mely során a hálózatot alkotó szenzorok környezeti paraméter-változásokból és korábbi mérési eredményekből próbálják egy-egy esemény bekövetkeztét előre jelezni. Az esemény-előrejelzés többek között alkalmazható beteg-felügyeleti rendszerekben, intelligens közlekedési rendszerekben vagy akár a szenzorhálózatok alvásvezérlő protokolljaiban. A dolgozatomban egy efféle esemény-előrejelző rendszert mutatok be, mely a fuzzy elméletre épít.

A dolgozatomban bemutatom a vezeték nélküli szenzorhálózatok alapvető működési mechanizmusait, architekturális elemeit, valamint software környezetét. Ismertetem a Crossbow MicaZ szenzorok ATMEL processzorának, valamint rádiós moduljának felépítését. Majd bemutatok egy ezek sgítségével implementált szenzorhálózati rendszert, melynek célja szabályhalmazokra támaszkodó diszkrét esemény-előrejelzés. A rendszer rendelkezik Windows operációs rendszeren futtatható felhasználói interfésszel, mely képes a csomópontok szabad paramétereit hangolni, illetve megjeleníteni a hálózat állapotát valós időben a szenzoroktól kapott státuszüzenetek alapján.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.