Események szervezését segítő keretrendszer

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Asztalos Márk
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban gyakran rendeznek konferenciákat és sporteseményeket. Ezek szervezése és adminisztrációja összetett feladat, ezért gyakran szükség van hatékony informatikai rendszerre. Diplomamunkám célja, hogy erre az igényre egy olyan megoldást nyújtsak, amely széles körben használható, és melynek használata nem igényel hosszú betanulási folyamatot.

Ennek megvalósítása érdekében egy olyan keretrendszert terveztem és valósítottam meg, mellyel az említettekhez hasonló események szervezése, adminisztrálása, és a résztvevőkkel való kapcsolattartás válik könnyebben kezelhetővé.

Diplomamunkám készítése közben megismerkedtem a napjainkban egyre jobban elterjedő felhő alapú szolgáltatásokkal, így a szerveroldali komponenst Windows Azure felhasználásával készítettem el, amely megfelelően skálázható informatikai infrastruktúrát képes nyújtani nagy létszámú események teendőinek kiszolgálására. Ma már nem számít kuriózumnak, ha az emberek zsebében valamilyen okostelefon lapul, ezen eszközök képességeinek kihasználására natív mobil alkalmazásokat fejlesztettem, amelyek segítségével kényelmesen lehet használni a rendszer által nyújtott szolgáltatásokat. Egyrészt az Androidra esett a választásom, mert piacvezető szerepe miatt nagy felhasználói bázissal rendelkezik, másrészt a – mobilplatformok között viszonylag új szereplőnek számító – Windows Phone-ra, melyhez jó alapul szolgált korábbi .NET fejlesztési tapasztalatom. Ehhez kapcsolódóan elsajátítottam az MVVM tervezési minta használatát, megtapasztaltam annak előnyeit és hátrányait. A kliensek segítségével a felhasználók eseményekre jelentkezhetnek, amelyekről további információkat szerezhetnek, kapcsolatot tarthatnak csoportjaikkal, képeket oszthatnak meg másokkal. Az ASP.NET MVC 3 technológia alkalmazásával készült webalkalmazás az adminisztrátori teendők hatékony ellátását biztosítja: események menedzselését segíti elő, a felhasználóknak való értesítések küldését teszi lehetővé, továbbá beépítettem a rendszerbe a Windows Live alapú felhasználó-hitelesítést.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.