Esemény-előrejelzés képi információk alapján

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vajda Ferenc
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Napjainkban a villamosmérnöki és informatikai tudományok egyik leggyorsabban fejlődő területe a számítógépes látás, azaz a képi információk feldolgozása. A digitális képrögzítő eszközök megjelenésének, és elterjedésének, továbbá a számítástechnika és a képfeldolgozási eljárások fejlődésének köszönhetően mára korábban csak körülményesen, vagy egyáltalán nem megoldható problémák is rutineljárásokká váltak, illetve bonyolult és drága berendezésekkel megvalósított feladatokra manapság gyakran akár egy kamerával felszerelt mobil készülék is elegendő.

A szerencsejátékok története sokkal régebbre nyúlik vissza: évezredek óta az emberek életének részei, és mind a mai napig töretlen népszerűséggel bírnak. Korunk számtalan játékfajtája közül az egyik legismertebb, a kaszinók és rendezvények hagyományos, kedvelt játéka, a szerencsekerék. Ebben egy cikkekre osztott, forgó kerék megállási pozícióját kell megtippelni; ha fogadunk egy mezőre, és a kerék ezen áll meg, a tét többszörösét kapjuk vissza, ha máshol áll meg, elveszítjük a feltett pénzt.

Bár a játék kimenetele - ideális esetben - egyenletes eloszlású, tehát minden mező azonos eséllyel nyer, mechanikai rendszerről lévén szó, a kerék mozgása fizikai egyenletekkel pontosan leírható. Ezáltal pedig, ha a kerék már mozgásban van, azaz a kezdeti értékek ismertek, az adott játék kimenetele megbecsülhető. A játékváltozatok többségében pedig lehetőség van a kerék megpörgetése után is fogadni.

Diplomatervemben egy olyan, számítógépes látáson alapuló rendszert terveztem meg és építettem fel, mely a mozgó kerék véghelyzetét az első néhány fordulata után, jóval a megállása előtt képes megbecsülni.

A tesztek alapján a becslés a játékok több, mint 40%-ban helyes, ezáltal a játékos várható nyereménye a tesztelt kerékkel, és szabályokkal az eredeti –6,25 %-ról +500 % fölé nő.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.