Eseményszervező webalkalmazás fejlesztése Java EE platformon

OData támogatás
Konzulens:
Imre Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Diplomamunkám célkitűzése egy eseményszervező webalkalmazás elkészítése, mely nagy hangsúlyt fektet a tervezés és megvalósítás technológiai vonzatának alapos vizsgálatára, kisebb jelentőséget tulajdonítva az eseményszervezés témakörének részletekbe menő körüljárásának. A rendszerrel szemben támasztott elsődleges követelmény a sok felhasználót kiszolgálni képes, enterprise méretű architekturális felépítés, valamint a modern igényeknek megfelelő felhasználói felület megteremtése. Az alkalmazást felépítő többrétegű architektúra minden rétege modern, Java alapú technológiát használ: JPA, EJB session beanek, Servlet API, GWT. A tervezés fázisaira jellemző a rétegek kicserélhetőségének mint tervezői igénynek a szem előtt tartása.

Az alkalmazás funkcionalitása a felhasználók által létrehozott helyszínek, csoportok és azok eseményei kezelésére terjed ki, minek során a felhasználóknak lehetőségük van eseményeik időpontjára és helyszínére javaslatot tenni, a javaslatokat pedig a csoportadminisztrátorok manuálisan értékelhetik.

A megvalósítás technológiai vonatkozásában fontos szerepet kap a felhasználók szerveroldali azonosíthatósága, illetve a biztonság kérdése, melyre a válasz alkalmazásszerver-specifikus (Glassfish 3.0.1) realm használata, valamint az autentikációs információk szintén alkalmazásszerver-specifikus módon való közvetítése az EJB komponensek felé. Egy másik technológiailag jelentős tényező a GWT azon jellemzője, hogy érzékeny a más rétegekből érkező DTO-k típusának futásidejű változékonyságára. Ennek kezelésére egy, a DTO-k konvertálását végző eszköz született a diplomaterv elkészítése során. A nagy méretű feltölthető fájltartalmak adatbázisban való tárolására szintén egyedi, az operatív memóriával hatékonyan gazdálkodó megoldást is bemutat a dolgozat. A GWT-re jellemző aszinkron szerverhívások körül jelentkező problémák is vizsgálat tárgyát képezik a dokumentumban, melyben az ezzel kapcsolatosan született eredmények is helyet kapnak.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.