"Esemény-utáni naplózás" TitanSim keretrendszerben

OData támogatás
Konzulens:
Ziegler Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A néhány éve szabványosított TTCN-3 nyelvet manapság több helyen is előszeretettel használják különféle tesztelési feladatok megoldására. Az infókommunikációval és telekommunikációval foglalkozó cégek is (pl. Ericsson) felfedezték a benne rejlő lehetőségeket és ma már komoly alkalmazások léteznek, amiknek az alapja ez a nyelv lett.

Az Ericsson cég TitanSim keretrendszere is a TTCN-3 nyelvet használta egy olyan környezet kialakítására, ami teljesítmény teszt alkalmazások fejlesztését szolgálja. A TitanSimen belül három réteget különíthetünk el. A legalsó réteg nyújtja a protokoll független, minden alkalmazásra közös funkciókat, melyeket a megvalósított alkalmazásban is felhasználtunk. Az efelett lévő réteget ¦ ami felhasználja a legalsó réteg szolgáltatásait ¦ ún. alkalmazás könyvtárnak hívják (Application Library, röviden AppLib). A szakdolgozatban továbbfejlesztett SimpleHello AppLib is ebbe a rétegbe sorolható be. A legfelső réteg a konkrét alkalmazásoknak ad helyet. Itt az alsó két réteg építőköveiből építhetünk fel egy teljesítmény teszt alkalmazást, ami tartalmazza a futtatni kívánt teszteseteket.

A SimpleHello AppLib fő célja a TitanSim keretrendszer fejlesztéshez és vizsgálatához használható szimuláció biztosítása. A szimuláció célja egy valós hálózat működésének leegyszerűsített, mégis életszerű utánzása. Egyszerű kérés-válasz üzenetváltással működő kilens-szerver architektúrát szimulálunk, ahol állítható a szerver véges idejű, szimulált üzenetfeldolgozási késleltetése; az üzenetvesztések adott valószínűségű szimulációja, illetve a bejövő kérésekre adandó pozitív, illetve negatív válaszok valószínűségi aránya. Az elkészült rendszerben megtalálható több kliens és egy darab szerver, amik egymással kommunikálnak.

A szakdolgozat célja egy olyan naplózó alrendszer kifejlesztése volt a SimpleHello AppLib-hez, mely a sikertelen lefutású teszteket automatikusan naplózza anélkül, hogy a naplózó alrendszert túlterhelné a sikeres futások rögzítésével.

A mérések alapján ez a megoldás több erőforrást használ fel, mintha semmit sem naplóznánk, de kevesebbet mintha mindent. Lényeges előnye, hogy a felhasználónak nem kell keresgélnie a hibásan lefutott tranzakciókat a helyesen lefutottak között, melyeknek a száma akár a több milliós nagyságrendet is elérheti.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.