Eseményvezérelt szenzorhálózat kommunikációs rendszerének tervezése és implementálása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Holczer Tamás
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A vezetéknélküli szenzorhálózatok az informatika egy viszonylag fiatal területe, mely még csak serdülőkorát éli. Egyetemeken aktív kutatási téma, és ahogy ez lenni szokott, lassacskán kinövi magát és hétköznapi életünk részévé válik. A szakemberektől új szemléletmódot igényel, új követelményeket támaszt eléjük, de cserébe számtalan felhasználási lehetőséget teremt, a katasztrófavédelem, az egészségügy, a hadászat területeken és még sorolhatnám. A diplomatervemben egy új felhasználási terület mutatok be, ahol ötvözve van a rugalmasság, a biztonság és a környezetvédelem.

A diplomaterv témája egy szenzorokból álló vadriasztó hálózat, melynek célja, hogy a védendő területet körbevéve, riasztó szaganyag kibocsátásával megakadályozza az állatok bejutását. A megfelelő szenzorok, érzékelő és beavatkozó perifériák kiválasztása után, ezeket integrálva, majd végül vezérlő logikával felruházva készülhet el a hálózat. A használhatóság fokozása érdekében megfelelő eszközt biztosítok az üzemeltetéshez, amely egy, a hálózattal kommunikálni képes, számítógépen futó szoftver. A tervezési döntéseket az útvonalválasztás szimulációs vizsgálatának eredményeivel támogatom.

A specifikáció alapján megtervezett és elkészített prototípus képes a mozgások érzékelésére, azokra megfelelően reagálni és elosztott módon döntéseket hozni. A felvázolt gondolatok más környezetben is felhasználhatóak: bármilyen terület, objektum védelméhez, ahol nincs lehetőség kerítést építeni, vagy akár egy épület intelligens tűzoltórendszeréhez is. Valójában ettől vállnak izgalmassá a szenzorhálózatok.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.