Eszköz a kardiovaszkuláris rendszer non-invazív jellemzésére

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Jobbágy Ákos Andor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Diplomatervem célja a kardiovaszkuláris rendszer non-invazív jellemzésére alkalmas eszköz fejlesztése. Az eszköz a mandzsettanyomáson kívül további élettani jelek monitorozására és paraméterek számítására képes, amelyek a hagyományos vérnyomásméréshez képest többlet információt nyújthatnak a kardiovaszkuláris rendszer állapotáról.

Munkám első lépéseként értékeltem az indirekt vérnyomásmérési módszereket, és megvizsgáltam az ezekhez tartozó ismert hibaforrások alternatív módszerek segítségével való kiküszöbölésének lehetőségeit. A méréshez szükséges jelek azonosítása és a mérés végrehajtási módjának meghatározása után megfogalmaztam a monitorozó készülékkel szemben támasztott követelményeket.

A mérési összeállítás a Diplomatervezés, valamint az Önálló munka 1 és 2 tantárgyak keretében készített komponenseket, továbbá a piacon elérhető komponenseket tartalmaz. A piacon elérhető komponensek kiválasztása a készülékkel szemben támasztott követelmények figyelembevételével történt, ezt követően a komponensek integrálhatók voltak az általam fejlesztett rendszerbe.

A készülékbe integrált mikrokontrollerre beágyazott szoftvert fejlesztettem, amelynek feladata a mérés definiált protokoll szerinti végrehajtása, a mérési és vezérlőjelek szinkronizálása, adatok rögzítése és feldolgozása.

A munka befejező lépéseként a komponenseket összeépítettem és teszteltem. A fejlesztett készülékkel az első méréseket is végrehajtottam. A mérések eredménye alapján a készülék segítségével a kardiovaszkuláris rendszer állapotával összefüggő információk nyerhetők. A készülék által rögzített mérések jel-zaj viszonya további javítást igényel, valamint a készüléken további funkciók implementálására lesz szükség a jövőben, ennek részletei diplomatervem utolsó fejezetében olvashatók.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.