Eszköz fejlesztése követelmények minta alapú formalizálásához

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Majzik István
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Kivonat

A szoftverfejlesztés egyik kezdeti stádiumban elvégzett lépése a követelmények specifikációja. Ez az amúgy is fontos munkafázis még inkább kiemelt szerepet kap kritikus rendszerek esetén. Ebben az esetben a hagyományos értelemben vett, természetes nyelvű követelmények használata sokszor nehézkessé válik, mivel a rendszerrel szemben megfogalmazott követelmények helyessége nehezen ellenőrizhető. Ezért használunk biztonságkritikus szoftverek esetén formális módszereket azok követelmény specifikációjának elkészítésére. Ennek során egy formális modellen, formális követelményeket tudunk ellenőrizni a rendelkezésre álló automatikus verifikációs eszközökkel.

A verifikációs eszköz számára szükséges formális követelmények előállítása számos esetben nehézségekbe ütközhet. Ebben az esetben ugyanis valamilyen formális nyelvet, például temporális logikát kell alkalmaznunk a követelmények leírására. Ezen kifejezések megértése, átlátása, egymásba illesztése, szerkesztése és karbantartása nem kis szakképzettséget követel meg a fejlesztő részéről.

Szakdolgozatom témája egy olyan eszköz megtervezése és kivitelezése mellyel a fejlesztők munkáját tudom megkönnyíteni formális követelmények létrehozása során, követelmény minták felhasználásával.

A követelmény minták felhasználásával az általam elkészített eszközt használó felhasználó a komplex, formalizált specifikáció szerkesztését kikerülve csak a korlátozott természetes nyelvű reprezentációval találkozik, a temporális kifejezés pedig automatikusan generálódik. A szoftver tartalmazza a leghasznosabb minták halmazát, de lehetőséget nyújt ennek a halmaznak a bővítésére is.

Ezen eszköz elkészítéséhez a félév során megismerkedtem a követelménymintákkal és a temporális logikával, ezáltal a funkcionális követelmények formalizálásával. Kutatást kellett végeznem a megfelelő technológia kiválasztásához, így jutottam el a JavaFX-hez. Végül, de nem utolsósorban a szoftver implementációja során belefutottam egy sor olyan programozási problémába melyekre a megoldást már meglévő tervezési mintákban találtam meg. Így ismereteim a szoftvertechnológia területén is bővültek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.