Eszközgazdálkodási módszerek elemzése

OData támogatás
Konzulens:
Cselkó Richárd
Villamos Energetika Tanszék

Napjainkban a villamosenergia-rendszerben üzemelő eszközeink nagy része eléri a telepítéskor tervezett élettartamának a végét, ezért fontos feladattá vált a szolgáltatók, illetve az üzemeltetők számára, hogy kiemelten kezeljék ezen berendezések aktuális állapotát.

Az asset management, magyarul eszközgazdálkodás célja, hogy meghatározza a teljes eszközpopulációra az elvárt megbízhatósági szint figyelembe vételével a szükséges ráfordítások és karbantartások mennyiségi és minőségi követelményeit, továbbá megalapozza a szükséges karbantartás és csere döntéseket.

Az évek során különféle módszereket dolgoztak ki, melyek segítségével lehetőség nyílik a villamosenergia-rendszer elöregedett és meghibásodott berendezéseinek elemzésére, hibastatisztikák készítésére. Ezen modellek révén, becslést adhatunk a jövőbeni meghibásodások időpontjára, ezáltal növelve a megbízhatóságot, és segítve a hálózat üzemeltetők és szolgáltatók munkáját.

A berendezés megtervezése, legyártása, beszerzése, majd üzembe helyezése után elkezdődik az eszköz életciklusa, melynek hatására az elkezd öregedni, visszafordíthatatlan változások alakulnak ki benne, illetve üzemelési képességei romlanak, ezért hamarosan felmerül az igény a karbantartására. Különféle stratégiák alakultak ki a gyakorlatban, hogy minél hatékonyabban és gazdaságosabban valósítsák meg a meghibásodott eszközök kivételét a hálózatból.

Szakdolgozatom középpontjában a karbantartási metódusok elemzése, összehasonlítása, értékelése, illetve a különféle eszközgazdálkodási módszerek bemutatása áll.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.