Eszközkészletek SCADA rendszerekben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az ipari automatizálás, folyamatirányítás során előszeretettel alkalmaznak PLC-s technológiát. Ennek a technológiának a segítségével lehetővé válik az automatizálás során használatos különféle eszközök együttes vezérlése. Manapság a különböző gyárak jelentős részében találkozhatunk ilyen típusú folyamatirányítással. Minden PLC-s vezérlés alapja egy jól elkészített eszközkészlet, melyből később fel lehet építeni a komplex rendszer működését.

Minden PLC-s vezérléshez kapcsolódik egy, a folyamat vizualizációjáért felelős rendszer, melyet HMI-nak (ember-gép kapcsolatnak) neveznek. Ez a rendszer arra hivatott, hogy a folyamatot felügyelő operátort pillanatok alatt informálja a folyamat aktuális állasáról, viselkedéséről. Az operátornak a folyamatba való beavatkozásra is van lehetősége. Egy ilyen HMI rendszer felépítésekor nagy figyelmet kell szentelni annak, hogy a különböző eszközöknek a megjelenése egységes legyen, illetve hogy a fontos adatok nagyon hamar, csupán a képernyőre pillantva rögtön láthatóak, felismerhetőek legyenek.

Szakdolgozatom feladata egy olyan egységes megjelenésű eszközkészlet fejlesztése volt adott PLC struktúrához, melyet a későbbiek során minimális módosítással akár más rendszerek eszközeinek vezérlése is fel lehet használni.

Szakdolgozatom első felében ismertetem a PLC-s adatstruktúrát, melynek ismerete elengedhetetlen az eszközkészlet elkészítéséhez. Ezt követően bemutatom a vizualizációra használt fejlesztőkörnyezetet, majd az elkészült eszközöket. Szakdolgozatom során négy különböző eszköz lett elkészítve. Motor (pumpa), szelep, analóg kijelző illetve PID szabályzó. Természetesen egy gyárban lévő folyamatvezérlés során több féle eszköz használata is elengedhetetlen. Az általam választott négy eszköz kiválasztásának oka, hogy ezek az eszközök jóformán minden folyamatvezérléshez szükségesek. Szakdolgozatomat egy eszköz működésének részletes ismertetésével illetve a különböző eszközök példányainak létrehozásának folyamatával zárom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.