EtherNet/IP alapú kommunikációs tesztkörnyezet kialakítása vasúti fékvezérlő rendszerhez

OData támogatás
Konzulens:
Csorvási Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjaink modern vasúti szerelvényein (vonat, villamos, metró) számos elektronikus eszköz megtalálható, melyet felügyelni és vezérelni kell. Ilyen például az egészen egyszerű világításvezérlő egység vagy az utastájékoztató rendszer, de ide tartozik a biztonságkritikus fékrendszer is. Ezeket az eszközöket manapság egyetlen, az egész vonaton végighaladó hálózat köti össze. Ezt az elosztott hálózatot nevezzük TCMS hálózatnak.

A TCMS hálózat számos előnyös tulajdonsággal bír. Mivel a hálózaton minden eszköz elérhető és képes az egymással való kommunikációra, így a vezérlés, a karbantartás és a diagnosztika lényegesen leegyszerűsödik, miközben a fellépő költségek csökkennek. Megfelelő hálózati interfészek segítségével a vezető is részletes visszajelzést kap a jármű állapotáról működés közben.

A szakdolgozatom témája egy ilyen hálózat megtervezése egy fékrendszerhez tesztelési célra EtherNet/IP alapon, ami egy iparban használt kommunikációs protokoll. A dolgozatot a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft.-nél készítettem. Feladatom során a hálózathoz integráltam egy fékvezérlőt, egy járművezérlőt, egy klímavezérlőt és egy ajtóvezérlőt. A tesztkörnyezet monitorozására és vezérlésére egy kliensalkalmazást készítettem el.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.