Ethereum szerződések támogatása Hyperledger fabric platformon

OData támogatás
Konzulens:
Kocsis Imre
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az idő előre haladtával, a blockchain világ két különálló részre szakadt. A nyilvános blockchain hálózatok, kriptovalutáikkal, valamint okos szerződéseikkel egyre fokozottabb figyelemnek örvendenek megjelenésük kezdetétől. Emellett, bár lassabban, de folyamatosan növekszik a privát vagy vállalati blokkhálózatok használatának elterjedése is. Ezen privát rendszerek általában saját okos szerződés implementációjukat támogatják, de olyan okos szerződések felhasználásával, amelyeket más publikus rendszerre már implementáltak szélesebbre nyílhatna hatókörük.

Dolgozatom során szeretnék egy lehetséges megoldást nyújtani a publikus rendszerekre fejlesztett okos szerződések privát rendszerekben történő alkalmazására. A két különböző platform koncepcionális különbségeiből adódó korlátok azonosítása elengedhetetlen, ezért részletes bevezetést nyújtok a blockchain technológiák világába először az Ethereum, majd Hyperledger Fabric projektek bemutatásával.

A platformok ismertetése után a Hyperledger privát Fabric platformján bemutatom, milyen előkészületek és fejlesztések szükségesek, ahhoz, hogy az Ethereum publikus platformjára fejlesztett okos szerződést futtathassunk a Fabric privát platformján, a szerződés forráskódjának módosítása nélkül.

Mindezt egy saját fejlesztésű okos szerződéssel demonstrálom, mely egy hétköznapi példán, egy italautomata működésén keresztül mutatja be a blockchain rendszereket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.