Ethernet alapú aggregációs gyűrűk méretezési modelljei

OData támogatás
Konzulens:
Jakab Tivadar
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Az Ethernet szabvány manapság piacvezetőnek tekinthető az otthoni felhasználók körében. A nagy népszerűség alapvető oka az alaposan kidolgozott szabvány, az egyszerűség és a könnyű felhasználhatóság. A gerinchálózatokban azonban még sok szolgáltató az ATM, frame relay vagy SDH megoldásokat használja. Több technológia párhuzamos alkalmazása azonban kompatibilitási problémákkal járhat és fenntartása is kevéssé gazdaságos.

Az Ethernet aggregációs hálózatokban történő implementációja azonban nem egyszerű feladat, hiszen alapvetően felhasználói oldalra fejlesztett, így OAM funkciókat nem támogat és a védelmek kialakítása sem megoldott. A technológia reakcióideje hiba esetén lényegesen nagyobb a most alkalmazott megoldásokhoz képest, ami a magas szolgáltatói rendelkezésre állás mellett nem megengedhető.

Több szabvány is készült mely kiküszöböli a hibákat és segít a gerinchálózatban felmerülő problémák megoldásában.

A feladatom gyűrű topológiájú aggregációs hálózatok modellezése és lineáris programozási implementálása volt. A matematikai modell elkészítése után az „LP_solve” nevű program segítségével készítettem el a hálózati modellt. A modellen aztán különböző szolgáltatásokat definiáltam és az elvezetéshez szükséges erőforrás szükségletet vizsgáltam. A következő lépésben a szolgáltatásokat különböző védelmekkel láttam el és az így kapott eredményeket vetettem össze a védelem nélküli szolgáltatások igényeivel.

A modelleken szemléletesen bemutathatók a különböző védelmi szolgáltatások erőforrásigényei az egyes hálózati berendezéseken valamint a linkeken. Vizsgálhatóvá válik továbbá,.hogy mely forgalmak elvezetése milyen útvonalon valósítható meg. A modell alkalmas stratégia tervezés támogatására, legyen az akár új aggregációs gyűrű kialakítása, vagy már meglévő hálózati architektúra bővítése.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.