Ethernet alapú szolgáltatások az automatizálásban Schneider szemmel

OData támogatás
Konzulens:
Katona László Dr.
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Mára az Ethernet teljes körű jelenlétével, mind az irodákban, mind a lakosságnál és relatív olcsóságával egyre jobban elterjedtek az Ethernet alapú hálózatok az ipari alkalmazásokban is. Ez egy komplex irányítási rendszer létrehozását teszi lehetővé.

Diplomamunkám során megismerkedtem a Schneider Electric által gyártott eszközök Ethernet hálózaton alapuló szolgáltatásaival. A legkisebb intelligens reléktől kezdve a legnagyobb PLC-kig találunk lehetőséget Ethernet alapú kommunikációra. Ezen felül a többi ipari automatizálásban használt eszközzel is tudunk Etherneten keresztül kommunikálni. Ilyen eszközök az I/O szigetek, frekvenciaváltók, HMI eszközök. A hálózatok felépítésében, diagnosztizálásában, hibaelhárításában nagy szerepet játszanak az ipari Switch-ek, de akár alkalmazhatjuk az IT alkalmazásokban használt Switch-eket is. A felhasználói programunk elkészítését, nagyban megkönnyítik az eszközök Ethernet alapú szolgáltatásai, mint például az I/O szkenner, Global Data, E-mail küldés. Ezek a szolgáltatások egyszerű konfiguráció útján elérhetőek, a programban nem kell foglalkozni az implementálásukkal, az üzenetküldés vezérlésével, csak a fogadott és küldött adatokat kell kezelnünk. Ezen felül további szolgáltatások is rendelkezésünkre állnak ezen eszközök használatakor. Az eszközök beépített web szerverének köszönhetően, távolról konfigurálhatjuk, ellenőrizhetjük a működést, felhasználói dokumentációkat érhetünk el. Az FTP használatával fájlokat vihetünk át a cél berendezésre, illetve onnan hasznos adatokat másolhatunk vissza. Az NTP szolgáltatással nagy rendszerekben egyszerűen megoldhatjuk az időszinkronizálást. Valamint olyan szolgáltatások is rendelkezésünkre állnak, melyek a felhasználók beavatkozási gyakoriságát lecsökkentik, ilyenek lehetnek az FDR vagy az SNMP.

A dolgozatom második felében egy egyszerűbb automatizálási feladaton keresztül, a sűrített tej gyártásán, bemutatom e szolgáltatások alkalmazási lehetőségeit egy automatizálási rendszerben. A feladat megoldható lenne egyszerűbb módszerekkel is, de én mind az eszközöket, mind a topológiát a szerint választottam, hogy a legtöbb szolgáltatást alkalmazni tudjam benne.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.