Ethernet-alapú multimédia átviteli rendszer vezérlésének megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Szabolcs
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A 10G Ethernet megjelenésével lehetőség nyílt az Ethernet, mint szabványos platform, professzionális AV célú felhasználására. Ezáltal lehetségessé vált a napjainkban nagyrészt gyártóspecifikus multimédia-átviteli interfészek egységesítése, Ethernet-alapú eszközökre történő leváltása.

Jelen diplomaterv olvasója betekintést nyerhet egy 10G Ethernet hálózatra épülő multimédia átviteli rendszer tervezésének főbb fázisaiba. A lényegesebb videotechnikai és Ethernettel kapcsolatos fogalmakat bemutató elméleti áttekintés után ismertetem a diplomaterv témáját képező rendszerrel szemben támasztott felhasználói és mérnöki elvárásokat. Kitérek a választott technológia AV-célú alkalmazásának nehézségeire. Bemutatom az Ethernet hálózatban használt, a termék megvalósításához alkalmazható szabványokat és protokollokat. Ismertetem az Ethernet-linkek összevonását, a virtuális alhálózatok elkülönítését és a különböző menedzsment funkciókat megvalósító szabványokat.

A szükséges protokollok kiválasztása után a rendszer specifikációja következik, melyben ismertetem a hálózat végpontjainak működését, felépítését. Bemutatom a rendszer központi vezérlőjének funkcióit, és kapcsolatát az alá rendelt végpontokkal.

Az ezután következő két fejezetben a diplomaterv során, a rendszer specifikációján túl végzett munkámat foglalom össze. Leírom a kiválasztott protokollok működésének ellenőrzésére szolgáló teszthálózat felépítését, az elvégzett mérési feladatokat és azok eredményeit, illetve rögzítem az általam tervezett és megvalósított szoftvermodulok jellemzőit. Bemutatom a végpontban található FPGA vezérléséhez használt protokollt és annak szoftveres implementációját. Leírom az FPGA-n keresztül elért 10G Ethernet-linkek vezérlését, illetve az összekapcsolásukat egyetlen logikai csatornává. Összefoglalom a végpontban található Ethernet switch vezérlésével kapcsolatos megfontolásokat. Ismertetem a hálózat adatfolyamainak rendszerszintű és végponton belüli kapcsolási lehetőségeit.

A diplomaterv végén kitekintés található az átviteli rendszerrel kapcsolatos továbbfejlesztési lehetőségekről, illetve teendőkről. Bemutatom a hálózat topológiája alapján szabályzott átviteli sebességek feladatkörét, a rendszerben kezelt jogosultságokkal és az adatátvitelek titkosításával kapcsolatos kérdéseket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.