Éttermek működését elősegítő szoftverrendszer fejlesztése Java EE platformon

OData támogatás
Konzulens:
Imre Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Jelen diplomaterv célja egy jól használható, egyszerű szoftverrendszer tervezése volt éttermek és egyéb vendéglátóegységek részére. A megvalósítás során törekedtem a korábban tanult szoftverfejlesztési elvek alkalmazására és az egyszerű használhatóságra. Az elkészített szoftverrendszer minden olyan funkciót tartalmaz, ami egy étterem napi működéséhez elengedhetetlen. Ilyen funkciók többek között az infrastruktúrális elemek menedzselése: ételek, italok, étlapok vagy akár asztalok adminisztrációja. Étlapok esetében különböző profilokat hozhatunk létre, így akár napi menüket és egyéb kategóriákat is megjeleníthetünk. Az étlapokat egy kattintással lehet érvényessé vagy érvénytelenné tenni, így akár egy étlapot később is felhasználhatunk.

Az ügyfelek és rendelések kezelése is helyet kapott a szoftverben. Helyi rendelések esetén a vendég az étteremben foglal helyet, így az asztalok foglaltsági státuszait is nyomon követhetjük. A házhozszállításos rendelések esetében tudunk automatikus címkiosztást kezdeményezni a futárok részére (klaszterező algoritmus segítségével), vagy maradhatunk a kézi megadási módnál is. A futárok a házhozszállításos rendelések esetében pedig a mobiltelefon-alkalmazást használhatják a házhozszállítás során. A számlagenerálás (PDF formátumban), hűségpont-rendszer, illetve emailküldő funkciók is mind-mind része a rendszernek.

A diplomaterv sorra veszi a fejlesztés és üzemeltetés során használt technológiákat, hangsúlyos figyelmet fordítva a backend/frontend keretrendszerek leírására. Ezután a rendszer pontos specifikációja következik, ahol rögzítjük a felhasználói igényeket. A következő fejezet a szoftver tervezését ismerteti az elképzelt specifikáció alapján (beleértve az architektúrát, az adatmodellt és a kialakítandó folyamatokat). A megvalósítás részletei ezután következnek, ismertetve a szoftverrendszer érdekesnek vélt implementációs részleteit és a felmerült problémákat is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.