FM szintetizátor megvalósítása VST környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Bank Balázs Lajos
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az első szintetizátorok analóg áramkörökkel működtek, a kezdetleges technológia miatt a lehetőségek korlátozottak voltak. Az 1970-es években a digitális technika fejlődésével elterjedtek az absztrakt algoritmusokon alapuló szintetizátorok. Az analóg módszerekhez képest olcsóbb eszközök álltak rendelkezésre, a processzorok számításaival megbízhatóbb és több különböző hangzás volt elérhető. Egyik ilyen absztrakt módszer az FM hangszintézis, ami az egyszerű algoritmusával jellegzetes hangzást ért el. Az 1990-es évek hangkártyáiban megjelentek az FM hangszintézist használó chipek, egyik ilyen technológián alapuló hardver az OPL3-as volt.

A technológia további fejlődésével már stúdiószoftverekkel dolgoznak a zeneszerzők. A régi technológiákat szívesen alkalmazzák az ilyen programokban is, a szakdolgozatom témája is egy FM hangszintézist előállító szoftver.

A dolgozat első fejezet az absztrakt algoritmusokkal foglalkozik, a Karplus-Strong és waveshaping módszer mellett az FM hangszintézissel. A második fejezet az OPL3 tulajdonságait írja le, a kapcsolások és jelalakok ismertetésével. A harmadik fejezet az OPL3 MATLAB programban megírt szimulációját mutatja be. A negyedik fejezet a VST plugin megvalósításához használt programok leírása található. Az ötödik fejezetben a program C++ megvalósítását és az elkészült program elemeit mutatja be. Az utolsó fejezetben a megírt programot hasonló FM pluginokkal hasonlítom össze.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.