FMIPv6 és HMIPv6 a MIPv6 mellett - A MIPv6 kiegészítő protokolljainak integrálása, implementálása és szimulációs vizsgálata INET/OMNeT++ rendszerben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Bokor László
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A mobil alkalmazások terjedésével a vezeték nélküli adatforgalmazás minőségének fejlesztése által különböző rádiós hozzáférési technológiák (Wi-Fi, WiMax, 3G, 4G/LTE) láttak napvilágot. Ezek a megoldások fizikai szinten heterogének, de a hálózati réteg szintjén mindegyik IP protokollal kommunikál.

Napjainkban a hálózatfejlesztés az All-IP trendet követi, így a mobilitáskezelés szempontjából is végig kell gondolni a megvalósítási lehetőségeket. A folyamatosan bevezetésre kerülő IPv6 protokoll erre alkalmas mechanizmusokkal való kiegészítésére a Mobile IPv6 ad megoldást. Ez a szabvány ugyan alkalmas a mozgó felhasználók kiszolgálására, de sok esetben nem optimális a viselkedése.

Szakdolgozatomban a hálózatváltás okozta kapcsolatszakadás idejét csökkentő Hierarchical Mobile IPv6 protokollt, illetve a hívásátadás alatt beérkező csomagok megfelelő helyre irányítását leíró Mobile IPv6 Fast Handovers szabványt mutatom be és vizsgálom meg.

A mérési eredmények megmutatták, hogy érdemes ezekkel a kiegészítésekkel foglalkozni, továbbfejleszteni azokat. Egy tökéletes példa erre a fejlesztésre az Integrated FHMIPv6, ami a két protokollt integrálja annak reményében, hogy így még jobban növelhető egy hálózat adatátviteli hatásfoka. Az Integrated FHMIPv6 vizsgálata során közel tökéletes, nullához közeli csomagvesztési arányt tudtam kimutatni.

A Mobile IPv6-nak azonban léteznek egyéb kiegészítő protokolljai is, amikkel érdemes foglalkozni, mérni a teljesítményüket és kombinálni egymással őket az optimális eredmény érdekében, így ez a terület még számos lehetőséget rejt magában.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.