FPGA alapú PCI Express interfész tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Szántó Péter
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Napjainkban a PCI Express interfész az otthoni és szerver architektúrák meghatározó szabványává vált. Népszerűségét a struktúrájában rejlő lehetőségeknek, réteges felépítésének, korábbi rendszerekkel való szoftveres kompatibilitásának illetve alacsony költségek melletti jelentősen nagyobb adatátviteli sebességének köszönheti. Szakítva az eddigi perifériákban alkalmazott osztott hozzáférést biztosító párhuzamos buszokkal, a PCI Express pont-pont soros csomag alapú kapcsolatot valósít meg. Kiváló skálázhatósága révén nem csak a nagy számítási kapacitást igénylő grafikus kártyák alapjává vált, hanem szinte az összes korábbi PCI, PCI-X csatoló felületet felváltotta.

Az FPGA alapú hardveres gyorsító kártyák esetén is igen fontos a processzor (rendszer memória) és a gyorsító kártya közti hatékony adatátvitel. A diplomamunka célja egy FPGA alapú PCIe DMA egység megtervezése, amely képes hatékonyan kihasználni a PCIe interfész, valamint az FPGA mellett található külső (DDR) memória sávszélességét. Az elkészített egységgel szemben kritérium, hogy viszonylag egyszerű legyen a tényleges algoritmus feldolgozását végző egységek mellé.

A mostanában elterjedőben lévő „Big Data”, a nagy adathalmazokon végzett bonyolult műveletek végrehajtását igénylő alkalmazások területe új lehetőségeket jelent az analitikában. Egy ilyen a bioinformatikában elterjedt virtuális szűrés (virtual screening) algoritmust implementáltam a rendszer működésének demonstrációja céljából.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.