FPGA alapú PCI Express kártya fejlesztése valósidejű hangfeldolgozáshoz

OData támogatás
Konzulens:
Raikovich Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az audio jelek megfelelő feldolgozása fontos szerepet játszik a szórakoztató elektronikai eszközeinkben. Diplomamunkám részeként egy olyan eszközt terveztem, mely segítségével lehetőségem nyílik valósidejű hangfeldolgozási algoritmusok kipróbálására.

Az elkészült munkában egy olyan tervezési folyamatot mutatok be, amely a villamosmérnöki szakma több területét is érinti a hardverfejlesztéstől a szoftverfejlesztésig.

Kezdő lépésként betekintést nyújtok a hardverfejlesztésbe. Bemutatom a hangfeldolgozó kártya elkészítéséhez felhasznált alkatrészeket, és az elkészített kapcsolási rajzot. Ismertetem a nyomtatott áramkör megtervezését és beültetését.

Következő lépésként a logikai tervezés folyamatát mutatom be. Ebben a szakaszban részletezem az általam használt FPGA felépítését és a PCI kommunikáció működését. Ezt követően pedig az elkészült FPGA modulok működését ismertetem.

Végül érintem a szoftverfejlesztés területét is. Írok a Windows környezetben történő eszközmeghajtó-fejlesztésről, a hangfeldolgozó kártyához készített eszközmeghajtóról és a teszteléshez készített konzolos alkalmazásról is. Dolgozatomat az elvégzett munka értékelésével és a további fejlesztési lehetőségek felsorolásával zárom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.