FPGA alapú időosztásos optikai modem tervezése autóipari EMC mérésekhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Szabolcs
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az elektronika fejlődésével az egyre komplexebb készülékekkel szemben egyre szigorúbbak az elektromágneses emissziós követelmények. Ennek megfelelően a tesztelési metódusok is sokkal összetettebbek. Annak érdekében, hogy a különféle áramköri elemek által okozott maximális zavarás (vezetett ill. sugárzott) megmérhető legyen, szükséges a vezérlő működési környezetének bizonyos mélységű modellezése.

Az autóipari vezérlőegységek kommunikációs központként (Gateway) is működnek, ezáltal nagyszámú CAN, LIN, Flexray csatornák kiszolgálása is a feladatuk. Az EMC méréseknél alkalmazott optikai leválasztás következtében nagyon sok optikai leválasztó modem szükséges, ami a méréseket különböző okokból kifolyólag nagyban megnehezíti. Gazdaságossági és méréstechnikai megfontolások alapján célszerű ezért egy kommunikációs multiplexer tervezése.

A dolgozatban először az autóiparban használt kommunikációs protokollokat és száloptikai megoldásokat tekintem át. Ezek után körbejárom az áramkör tervezésénél fellépő nehézségeket, problémákat, és próbálok megoldási javaslatokat találni rájuk. A lehetséges alternatívák közül kiválasztom a legmegfelelőbbet, és a diplomamunka további részében ennek a megvalósításával foglalkozom. Először egy FPGA-ban implementálom az áramkört, amelynek számítógépes szimulációkkal ellenőrzöm a működését. Ezek után a rendelkezésemre álló fejlesztői kártyák segítségével összeállítok egy demókészüléket, amit már valós környezetben is le tudok tesztelni. A megszerzett tapasztalatok által világossá válik, hogy a kívánt funkcionalitást egy egyszerűbb logikai áramkör is el tudja látni, így a dolgozat végén egy olcsóbb, CPLD alapú kompakt célkészüléket tervezek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.