FPGA alapú interfész koncepció autóipari teszterek teljesítménynek növelésére

OData támogatás
Konzulens:
Scherer Balázs Attila
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Korunk autóipari elektromos eszközeinek tesztelése igen összetett és kiemelt fontosságú feladat. A hosszú tesztelési folyamat egyik utolsó állomását képezi a gyártásközi tesztelés, mely során a gyártók az elkészült eszköz funkcionalitását vizsgálják elemi és rendszerszinten.

A mai tendenciáknak megfelelően egy erre alkalmas tesztkörnyezet nagyfokú automatizáltsággal rendelkezik, továbbá a lehető legalkalmasabbnak kell lennie az újrakonfigurálásra mind hardveres, mind szoftveres oldalról. Ezt indokolják a tesztelésre kerülő termékek esetében tapasztalható gyors típusváltozások és az autóiparban általánosan megfigyelhető dinamikus fejlődés. Az újrakonfigurálásra leginkább alkalmas megoldás a moduláris kialakítás, mely esetében azonos alapplatformot használunk több különböző eszköz tesztelésére a hozzájuk tartozó specifikus hardverelemekkel kiegészítve.

Az említett kiegészítő hardverelemek a tesztplatform és a tesztelendő eszköz közötti interfészként működnek és rendszerint valamilyen beágyazott rendszert jelentenek hagyományos mikrokontrolleres kialakítással. Erre azonban alkalmasabb megoldást nyújthat egy FPGA (Field Programmable Gate Array, helyben programozható logikai kapuhálózat) alapú rendszer, mely számos tulajdonságában képes felülmúlni egy mikrokontrolleres rendszert. Ezek közül legfontosabb, hogy az FPGA-t sokkal szélesebb spektrumon használhatjuk újraprogramozható logikájának köszönhetően, így alkalmazási módjai is kevésbé vannak behatárolva. A rajta implementált funkcionalitás helyes megválasztásával egy ilyen rendszer kitűnően képes alkalmazkodni az adott felhasználási igényekhez. Az FPGA alapú rendszerek párhuzamos utasítás végrehajtásuknak köszönhetően gyorsabb működésre képesek, mint mikroprocesszoros társaik, mely végül teljesítménybeli növekedésben is megmutatkozik.

Diplomatémám egy ilyen automatizált tesztfolyamat koncepciójával és fejlesztésével foglalkozik egy FPGA alapú áramkör és az azon kialakított szoftverek rendszerbe integrálásával.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.