FPGA hálózati interfész fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fehér Béla
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Manapság rengeteg eszköz csatlakozik az Internetre vagy más hálózatokra. Ezen eszközök bonyolultsága széles skálán mozoghat, a nagyteljesítményű szerverektől kezdve, a mobiltelefonokon át az egyszerű beágyazott rendszerekig. A beágyazott rendszerek tervezésénél fontos szempont a megvalósítás komplexitása és költségei.

A szakdolgozatom célja egy egyszerűsített hálózati MAC interfészegység FPGA logikai hálózatának megtervezése, amelynek segítségével egy beágyazott lágy processzoros rendszer képes az Ethernet szabvány szerint csomagokat küldeni és fogadni. A tervezés során törekedtem az egyszerű megvalósításra és a minél kisebb költségekre, ezért az elkészült MAC egység csak a kommunikációhoz elengedhetetlen szolgáltatásokat támogatja. A MAC egység Wishbone buszrendszeren keresztül tud csatlakozni a processzorhoz, és 10/100 Mbit/s sebességű kommunikációra képes pont-pont összeköttetésű Ethernet hálózaton keresztül.

A dolgozat elején ismertetem a TCP/IP számítógép-hálózatok működését, a MAC egység által elvégzendő feladatokat és a szükséges protokollokat. Ezután ismertetem a megtervezett MAC egységet, és annak működését. A dolgozat végén pedig a működésről készült szimulációkat mutatom be.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.