FPGA vezérelt tesztelés

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fehér Béla
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A tesztelés kulcsfontosságú része az áramkörfejlesztési projekteknek, ezért folyamatos feladatot nyújtanak a mérnökök számára. Az eszközök komplexitásának és a sűrűségének növekedése sok problémát vet fel, amelyek hatékony megoldást kívánnak, ezért a fejlesztési költségek és erőforrások jelentős részét emésztik fel. Számos jól használható eszköz és szabvány már kiforrott, több évtizedes múlttal rendelkezik, és sok új alkalmazási lehetőséget próbálnak kifejleszteni és elterjeszteni napjainkban is a terület élvonalába tartozó cégek, szervezetek. Egy ilyen korszerű technológiai előrelépést jelenthet az FPGA vezérelt tesztelés (FPGA Controlled Test, FCT).

Az FPGA áramkörök szerepe az informatikai és kommunikációs rendszerekben nagymértékben nőtt az elmúlt években, párhuzamosan a képességeikkel és az erőforrásaikkal. Új alkalmazási lehetőség merült fel a tesztelés területén is: beágyazott tesztelési és mérési műszerek implementálhatóak programozható áramkörök segítségével. Nem kizárólag gyártás utáni validáció vagy mérőeszközök megvalósítására szolgálhatnak, hanem a termék egy dinamikusan felhasználható alrendszereként az elsődleges működés mellett monitorozó, diagnosztikai vagy öntesztelő funkciókat is képesek ellátni. A sokféle, különböző követelményeket felállító interfész összefogása megvalósítható egy integrált áramkörön belül, a tesztvezérlő rendszer komplexitása és költségvonzata csökkenthető. A hardverigények rugalmas biztosításán túl akár beágyazott processzoros rendszer is kialakítható, amely önálló vezérlőként képes megoldani sok tesztelési, validációs feladatot.

Dolgozatomban bemutatok néhány automatizált tesztelésben elterjedt, szabványos megoldást, valamint a FPGA-k tesztvezérlési alkalmazásai lehetőségeit. Egy demonstrációs célú projekt fejlesztésével igyekszem rávilágítani azokra az előnyökre, amelyek miatt az FPGA vezérelt tesztelés egy hatékony módszer lehet a tesztmérnökök számára.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.