FPGA-alapú labor mérési rendszer kifejlesztése a "Digitális elektronika" c. tárgyhoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Glöckner György
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A Digitális Elektronika tantárgy mérései Mechatronikai Mérnök alapszakon SSI és MSI panelekre épülnek. A hallgatók ezeket a paneleket kötik össze a szükséges logikai függvények megvalósításához, és egy interface panel segítségével tesztelik az áramkört. A szakdolgozat témája egy FPGA-n alapuló mérési rendszer kidolgozása, ahol a logikai függvényeket az FPGA hozza létre az SSI és MSI panelek helyett.

Az első fejezet az elméleti háttérre összpontosít a programozható logikai áramkörök, a HDL nyelvek, pl. Verilog és VHDL, és az FPGA fejlesztő programok tárgyalásával.

A következő fejezet a méréshez használt FPGA kiválasztását és az interface panelhez több különböző lehetőséget mutat be. A fejezet végén egy teljes mérési rendszer lett összeállítva, amit majd a méréseknél használni lehet.

A rendszer összeállítása után elkészül a laboratóriumi feladatokhoz szükséges VHDL kód a Xilinx ISE fejlesztőprogram segítségével, és egy egyszerűen használható LabVIEW program is bemutatásra kerül, amivel a hallgatók kiválaszthatják, hogy milyen elemek kellenek az aktuális méréshez, és letölthetik a kódot az FPGA-ra.

Az utolsó fejezet a rendszer tesztelését mutatja be, először az ISE szimulátorral, majd miután meggyőződtünk róla, hogy működik a kód, az FPGA programozásával a teljes rendszer együtt is tesztelve lett.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.