FTTH hálózatok tervezése és összehasonlítása műszaki és gazdasági szempontok szerint

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gerhátné Udvary Eszter
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A feladatom hat optikai elérési hálózat megtervezése volt, kettő kertvárosi, négy pedig tömbházas helyszínen.

A szakdolgozatom első részében egy áttekintést adok az optikai elérési hálózatokról.

Ebben az áttekintésben foglalkozom a passzív hálózatok felépítésével (pont-pont és pont-multipont hálózatok), illetve az aktív réteggel is. Az aktív technológiák közül kiemelten foglalkozom a GPON rendszerrel, mivel napjainkban ez a leggyakrabban megvalósított FTTH változat. Ezt követően bemutatok néhány technológiát, melyek a jövő igényeinek kiszolgálását szolgálják.

A dolgozatban bemutatásra kerül a ConnectMaster hálózat-nyilvántartó és erőforrás-kezelő szoftver, melyben a hálózataimat hoztam létre. A szoftver beépített funkciót használva mutatom be a hálózataimat. Az összehasonlítás alapját adó adatokat is a ConnectMasterből exportáltam.

A dolgozat második felében a tervezés lépéseit és a döntéseim mögött álló gondolatokat és megfontolásokat írom le. Bemutatom az elkészített hálózatokat, melyeket értékeltem és össze is hasonlítottam, melyek eredménye a dolgozat végén található. Majd levonom a következtetést, hogy bizonyos feltételek mellett melyik hálózat megépítését tartom a legcélszerűbbnek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.