Faállomány felmérő rendszer kifejlesztése mobiltelefon támogatással

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csorba Kristóf
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A diplomamunka során egy fafelmérő rendszert dolgoztam ki, mely okostelefonokra támaszkodva állapítja meg a fák szélességét. Építkezések előtt gyakori feladat, hogy az érintett terület faállományát fel kell mérni, mivel törvényi szabályozás miatt az építtető köteles a kitermelt fákat máshol pótolni. Ennek a felmérésnek része a terület bejárása és minden fának a számba vétele. Minden fához rögzíteni kell többek között a helyét, fajtáját és a fatörzs kerületét. A rendszer célja, hogy a felmérést végző személynek ne kelljen minden fához egyesével odamennie és megmérnie azt, hiszen ebben számos akadály gátolhatja meg.

Az elkészített alkalmazás ebben segíti felmérést végző személyek munkáját: mivel távolról is használható, nem szükséges átkelni az esetleges akadályokon, meggyorsítva és biztonságosabbá téve ezzel a folyamatot. A használatához két androidos okostelefon szükséges, melyek Bluetooth-kapcsolaton keresztül kommunikálnak egymással. A kamerák sztereó látására és a készülékek szenzoraira, valamint a beépített pozicionáló rendszerre támaszkodva az alkalmazás meghatározza a fák helyét és törzsük vastagságát.

A felmérési folyamatot általában egyszerre többen végzik, így egy szerver oldali komponenst is elkészítettem, mely képes adatokat szinkronizálni a kliensekkel. Elvárás volt továbbá, hogy a webalkalmazás képes legyen több formátumban exportálni az eredményeket, így xml és csv is készíthető az adatokból.

Mivel a rendszer nem informatikusok számára volt tervezve, a célok között szerepelt az átlátható felépítés és az egyszerű kezelés is. A szakdolgozat során ismertetem a kalibrációs folyamatot és a használathoz szükséges kritériumokra is kitérek.

A szakdolgozat végén egy konkrét mérési példán mutatom be a rendszer képességeit, részletesen kitérve az okostelefonok okozta korlátokra és hátrányokra.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.